Project Description

FODMAP står for Fermenterbare Oligosakkarider, Diasakkarider, Monosakkarider, og (And) Polyoler.
Dette er små tungtfordøyelige karbohydrater som finnes i ulike råvarer. Om magen din er sensitv og reagerer etter et måltid, kan FODMAP være årsaken.

Fermenterbare: tungt fordøyelige karbohydrater. Disse gir god næring for tarmbakteriene om de ikke fordøyes normalt i tarmen. De vil da bli liggende å gjære noe som igjen vil skape gassdannelser, ubehag og diaré.
Oligosakkarider: fruktaner og galaktaner.
Finnes blant annet i  hvete, rug, bygg, løk og hvitløk. Brukes også som tilsetningsstoffer (FOS og inulin) i ulike melkesyrebakterietilskudd.
Diasakkarider: laktose (melkesukker). Finnes i melk fra dyr, og i fløte, rømme, yoghurt og is.
Moniosakkarider: fruktose
Finnes i mango, moden banan, agavesirup, honning, maissirup (HFCS- high fructose corn syrup)
Plyoler: sukkeralkoholer som sorbitol og mannitol
Finnes naturlig i noen frukt, bær og noen grønnsaker. Eks. epler, pærer, avokado, blomkål, brokkoli, søtpotet og sopp

Blir ikke FODMAP-stoffer brutt ned i tynntarmen passerer de ufordøyd videre til tykktarmen. Her vil tykktarmsbakteriene ta over nedbrytningen. Maten går her gjennom en fermenteringsprossess hvor det dannes gass. I tillegg kan veske fra tynntarmen bli med over til tykktarmen. Økt gassdannelse vil gi følelsen av oppblåsthet, ubehag, smerter og økt prumping. I tillegg vil det forstyrre avføringsmønsteret og gi diaré.

Ved å gjennomføre en eliminasjon- og provokasjonstest kan du kartlegge hvilke FODMAP’s man ikke tåler. Dette kan være en omfattende prosess. Du må kanskje eliminere ut mange av de matvarene har har spist daglig. Det er viktig at du i en slik prosess spiser variert, slik at du ikke risikerer næringsmangler.

De fleste kan tåle FODMAP’s igjen når tarmen er reparert. Det er viktig under denne prosessen å tilføre kroppen nok og riktig næring. Det er kun i karbohydrater vi finner FODMAP’s, så man kan fremdeles spise fett og proteiner.

  ÅPNINGSTIDER

Mandag – Torsdag 8:00 – 16:00
 Fredag 8:00 – 12:00

Priser:
medlem/ikke medlem

Konsultasjoner:
80 min: 1 500,- / 1 600,-
50 min: 1 100,- / 1 200,-
25 min: 600,- / 700,-

Pakkeløsninger:
5 konsultasjoner:
1 x 80 min + 2 x 50 min + 2 x 25 min
Kr 4 400,- / 5 500,-
Du sparer kr 1 100,-  / 600,-

8 konsultasjoner:
2 x 80 min + 3 x 50 min + 3 x 25 min
Kr 7 100,- / 8 300,-
Du sparer kr 1 000,- / 700,-