Jeg er veldig opptatt av ren mat og at alle skal behandles med respekt, også dyrene vi spiser. Derfor mener jeg at når vi først slakter et dyr så skal vi spise hele dyret og ikke bare den magre, næringsfattige biffen. Generasjonene før oss var mye flinkere til dette. De hadde respekt både for jorda de dyrket og for dyret de spiste. De utnyttet alt det de kunne av både jord og dyr, fordi de visste at det også kunne komme dårligere tider, og var takknemlig for det de fikk. I dag kjøper vi alt det vi trenger i kjøledisken på butikken. Alt ligger pakket fint inn i plastikk og de fleste vet ikke en gang hvilken del av dyret de spiser, eller kanskje ikke hvilket dyr de spiser heller?

Grønnsakene kommer fra et eller annet sted i Europa, tror ikke det er så mange som sjekker på pakken hvor sellerien, eller tomaten kommer fra. Jeg gjør det, og de fleste gangene står det ikke «opprinnelsesland Norge» på pakken. Jeg kjøper økologisk så langt jeg kan, og de fleste varene kommer fra enten Spania, eller Nederland. Jeg vet ikke hvor miljøvennlig det er, og hvor lang tid det har tatt fra de ble høstet til de havnet i butikkhylla? Å finne ren lokal mat er dessverre ikke alltid så enkelt.

Når det gjelder kjøtt er jeg litt heldigere. I tillegg til mitt kjøttabbonement hos Duggurd, har jeg også en fantastisk fin butikk i nærområdet som selger økologisk kjøtt og innmat fra glade dyr.

Her om dagen fikk jeg tak på lever av Kje. Kje er en delikatesse som lenge var borte fra markedet. Grunnen er at det koster for mye å ale opp disse små geitebabyene, så de som ikke kunne brukes til melkeproduksjon ble tatt livet av ved fødselen. Heldigvis er det nå flere og flere som har oppdaget dette nydelige kjøttet igjen, og flere av guttebabyene får lov til å leve.

Jeg er ikke vant til å spise lever fra oppveksten fordi det aldri ble tilberedt hjemme hos oss, men nå har jeg prøvd meg noen ganger selv. Tidligere har jeg stort sett lagd leverpostei, men denne gangen prøvde jeg meg på leverkakaer. De gangene jeg har brukt lever tidligere har jeg syntes det har luktet litt stramt, og ikke «turt» å bare steke den lett i smør og så servere. Denne kunne jeg helt klart gjort det med, så neste gang blir det stekt lever. Lever av kje har ingen lukt og er mild og fin på smak, tror derfor at alle som tror de ikke liker lever vil kunne spise denne.

Lever har et skyhøyt innhold av vitamin A, folat og B12. Lever er også en veldig rik kilde til jern, selen og sink. 100 gram okselever gir for eksempel hele 110 mikrogram B12, noe som tilsvarer 50 ganger dagsbehovet. Så sliter du med B12 mangel vet du hva du bør spise.

All innmat er rik på næringsstoffer og inneholder stort sett alt av vitaminer og mineraler. Spesielt er det jern, sink, selen, folat, vitmin A og B-vitaminer innmaten bidrar i monn med. Alle burde derfor spise mer innmat. I tillegg er det billig mat. Finner du ikke innmat i butikken, så spør. De kan helt sikkert ta det inn, og jo mer innmat vi spiser jo mer respekt viser vi dyret, i tillegg til at det gir oss mange av de næringstoffene vi trenger for å holde så friske.

Oppskrift på Ninas leverkaker:

Jeg lagde en stor porsjon som ga 28 leverkaker, så har jeg litt ekstra i fryseren. Men du kan gjerne dele den i to.

Du trenger:

ca 1 kg lever
ca 1 kj økologosk kjøttdeig
2 egg
1 chili med frø, fjern frøene om du vil ha den litt mildere
2 hvitløksfedd
revet muskat
1 liten ts kanelsalt og pepper
planen var å tilsette litt fersk ingefær også, men den ble igjen i butikken.

Rens leveren for ganger og hinner og skyll godt. For å få en mildere smak kan den legges i melk- eller edikkvann et par timer før bruk. Denne var så mild at jeg trengte ikke det. Skær den så i ca en cm terninger og ha i en foodprosessor. Min er ødelagt så jeg brukte egnet kjøkkenredskap, en potetmoser. Gikk helt fint, men krever mer muskler enn en foodprosessor. Mos så til en jevn masse.

IMG_9523Tilsett så kjøttdeigen og resten av ingrediensene og bland godt. Form så til fine boller og stek i godt smør eller ghee (klarnet smør) på middels varme til de er gjennomstekte.

Jeg serverte blomkålmos, sauerkraut, stekt sopp og grønnsaker til.

Vel bekomme 🙂