Det er en ting jeg ikke greier å forstå! Hvorfor er det så utrolig mange som reagerer negativt og engasjerer seg når noen forteller at de gir barna sine mat som gjør de sterkere, roligere og sunnere? Foreldre som bevisst har tatt et valg, som skjønner at ernæring er viktig. Barn trenger næringsrik mat som kan utvikle en voksende hjerne, bygge muskler, bein og ikke minst styrke immunforsvaret. Er ikke alle enige i det?

Mye har skjedd på kostholdsfronten fra jeg selv vokste opp på 70-tallet. De fleste hadde da en mor som gikk hjemme og som laget mat fra bunnen av. Det var aldri travelt rundt måltidene fordi vi måtte rekke en fotballtrening, eller en annen aktivitet. Vi drakk aldri brus til maten, og kun en sjelden gang saft. Vi hadde heller ikke fruktjuice som var fulle av sukker. Brødet var stort sett hjemmebakt, vi drakk H-melk og spiste meierismør på skiva. Det var sjelden sjokoladepålegg og annet søtt pålegg bortsett fra litt syltetøy. Vi hadde aldri hørt om lettprodukter, og godteri var forbeholdt lørdagene. Vi var ute hele dagen og lekte, hadde ingen pc, pad eller mobiltelefon, men fikk et klokkeslett å forholde oss til og var hjemme sliten og fornøyde når tiden var inne. I bursdagsselskaper var det ofte enten en liten flaske brus, eller saft. Vi spiste kake og gele, og kanskje en pølse og var fornøyd med det.

Jeg gikk på en forholdsvis stor barneskole i Trondheim og jeg husker kun en gutt som hadde astma og pollenallergi, jeg kan ikke huske noen med matallergier. Jeg husker heller ikke at det var noen som var overvektige. I dag ser det helt annerledes ut. Flere og flere barn (gjelder også voksne) blir overvektig, i tillegg er utrolig mange plaget med allergier, eksem, astma etc.

Hva inneholder måltidene?

Det har vært skrevet litt om Grandiosa i de siste dagene, og hvorvidt det er sunt eller ikke. For å si det sånn, det er nok ikke noe mat å bli sterk av, men av og til så gjør det sikkert ingen skade. Et stykke Grandiosa inneholder det samme som en dårlig skive brød med Jarlsbergost, skinke og noen paprikabiter. Den nøyaktige oppskriften er hemmelig, men den består i all hovedsak av hvetemel, Jarlsbergost, vann, «pizzakjøtt» og soyaprotein. Det såkalte pizzakjøttet er en farse som inneholder bl.a 40 % storfekjøtt, vann, soyaprotein, krydder og konserveringsmiddel. Så altså ikke noe mat som styrker og skjerper hjernecellene, den vil heller ikke holde blodsukkeret særlig stabilt.

Det er ikke selve Grandiosaen som er poenget her, men hva det faktisk er vi serverer barna i hverdagen. Veldig mange barn spiser alt for mye sukker og stivelse i form av brød, juice, godterier, pasta etc, og alt for lite proteiner og det fettet kroppen trenger, mange er heller ikke særlig glade i grønnsaker. Det serveres brød til veldig mange måltider, ofte både til frokost, lunsj og kvelds. Brød er faktisk ganske næringsfattig og vanskelig for tarmen å fordøye. Det blir drukket lettmelk og smurt margarin på skiva. I tillegg er det kanskje pizza, eller pasta til middag? Dette gjør alle i beste mening, men det betyr ikke at det er den beste løsningen. Jeg vet også at en del foreldre fortviler fordi det i barnehagen feires med kaker flere ganger i uka. I tillegg drikker barna mye juice (som inneholder like mye sukker som brus), og brus er ikke lenger bare forbeholdt lørdager. Dette er, etter min mening, ikke hva vi kan kalle en sunn og variert kost. Likevel er det når de foreldrene som ønsker å gå mot dette sier sin mening det blir reagert. Det er de som ofte blir sett på som sære. Er det fordi de ikke «unner barna sine noe godt», altså sukker og stivelse? Er ikke det de gjør bra for barnet? Hvorfor er det sånn? Burde det ikke heller være motsatt? Burde vi ikke heller heiet de frem? Det er ikke sært og ville gi barna sine ekte mat, det burde være helt naturlig.

Barn trenger ren naturlig mat! Mat som styrker dem, som holder dem friske ikke bare som barn, de skal også legge grunnlaget for god helse senere i livet. Derfor er det viktig at vi som voksne lærer de gode vaner. Ikke at kos, eller belønning betyr det samme som sukker, eller at middagen kommer i en ferdig boks fra butikken. De vil gjennom livet bli eksponert for så mye mer av både kjemikalier og tilsetningsstoffer enn noen av oss voksne noen gang har blitt. De får i seg mengder av sukker allerede de første leveårene. Ingen vet enda konsekvensene av alt dette. Hvilken helse vil de få som voksne?

Jeg mener ikke at man aldri skal gi barna sjokolade, men de trenger ikke noe søtt hver dag. Det de trenger hver dag er alle de næringsstoffene kroppen behøver for å holde seg sunn og sterk.

Hvordan står det til med barns helse?

Det har aldri vært så mange overvektige barn som i dag. Aldri så mange barn med allergier, astma, eksem, ADHD og andre atferdsvansker. Jeg mener det må være en sammenheng her. Det er vi som voksne som kan ta tak og stoppe utviklingen, vi må lære barna å spise god, ekte, ren mat. Mat som inneholder det den skal inneholde. Vi må slutte å lære bort at kos betyr sukker! Vi må tenke over hva det faktisk er barna våre spiser. Ofte vet man ikke selv en gang hva man putter i kroppen, mye av maten er fabrikklagd og så bearbeidet at mesteparten av næringsstoffene er borte for lenge siden. Vi voksne blir også syke, men det er vel av andre grunner enn maten? Eller? 75 – 80 % av vårt immunforsvar sitter i tarmen, så hva man faktisk putter i munnen har mye å si for hvordan du har det. Både fysisk og psykisk! Det gjelder både barn og voksne.

Har du selv noen tanker rundt dette?